Солод житній ферментований Добра їжа
Опис
Ферментований житній солод володіє вираженими профілактичними і оздоровчими якостями. Продукт отримується шляхом ферментативного гідролізу зерен, внаслідок якого всі корисні речовини перетворюються на простіші, легкозасвоювані форми, а їх біологічна активність істотно зростає. Житній солод чинить на організм загальнозміцнюючу дію, стимулює кровотворення й обмін речовин, інтенсифікує травлення, підвищує гемоглобін, нормалізує кислотно-лужний баланс, виводить шлаки, підвищує енергетичний тонус організму. Рекомендується вагітним, годуючим матерям, людям, чия діяльність пов'язана з інтенсивними розумовими навантаженнями або фізичною працею. Також продукт корисний при гастриті зі зниженою кислотністю, дисбактеріозі, хронічних запорах, коліті.
Застосування
Рекомендується вживати по 1-3 чайній ложки житнього солоду щодня. Можна вживати дітям від 3 років. Можна вживати як окремо, так і в якості харчової добавки в домашню випічку, супи, м'ясні та овочеві страви, салати, соуси, фруктові пюре, кефір, йогурти тощо
Житній квас - 2 ст. л. солоду заливаємо 1 літром кип'яченої води з температурою 60 градусів Цельсія, витримуємо 1 годину, потім перелити в іншу ємність, відфільтровуючи осад. Додаємо 2 ст. л. цукру, 1-2 гр. сухих дріжджів, трохи родзинок при бажанні, після чого витримуємо суміш при температурі не нижче 20 градусів протягом доби. Потім ще на добу ставимо в холодильник. Тепер квас готовий до вживання. Пляшка в закритому вигляді може зберігатися в холодильнику до 7 днів.
Хліб солодовий: 700 г пшеничного борошна, 400 мл води 18-20°, 30-35 г солоду, 7-8 г сухих дріжджів, 10 г олії, 1 ст. л. цукрового піску, 1-2 ч. л. солі.
Хліб пшенично-житній: 600 г пшеничного борошна, 100 г житнього борошна, 420 мл води 18-20°, 30-35 г солоду, 7-8 г сухих дріжджів, 10 г олії, 1 ст. л. цукру, 2 ч. л. солі.
Із солоду можна приготувати поживний напій: 1 ч. л. солоду залити 200-250 мл кип'яченої води з температурою 60 градусів, ретельно розмішати, дати відстоятися протягом 5 хвилин, а потім перелити в іншу ємність, залишаючи осад на дні. Напій готовий до вживання, для поліпшення смаку можна додати молоко або вершки.
Склад
- Вітамінний склад: В1, В2, В3, В5, В6, В9, В12, Н, РР, К, Е.
- Мінеральний склад: калій, кальцій, магній , фосфор, марганець, залізо, цинк, кремній, сірку, ванадій, хром, мідь, селен, молібден.
- Амінокислоти: лізин, гістидин, аргінін, треонін, серин, глутамінова кислота, пролін, гліцин, аланін, валін, таурин, метіонін, ізолейцин, лейцин, тирозин, цистеїн, фенілаланін.
Енергетична цінність (калорійність) на 100 г: 326 ккал
Харчова (поживна) цінність на 100 г: білки - 11,3, жири - 1,5, вуглеводи - 83,1